Benviguda del president

Enguany hem volgut dedicar la Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a Catalunya a l’apoderament de la ciutadania. És una paraula que darrerament està molt de moda però que cal analitzar profundament. Apoderar significa donar o adquirir els mitjans necessaris per enfortir el potencial de la persona, ja sigui en termes socials, econòmics o tecnològics.

Sovint la convivència amb la tecnologia gairebé ens passa desapercebuda donada la manera tan natural com l’hem integrat en la nostra vida quotidiana. Ens agilitza la feina, ens facilita les tasques domèstiques, ens omple el nostre temps lliure i fins i tot ens ha canviat la manera de comunicar-nos.

En aquest sentit, la tecnologia ha apoderat la nostra societat perquè li ha aportat noves eines per al seu progrés, molt valuoses en l’àmbit de la sanitat, l’educació, la mobilitat ciutadana i la integració plena de les persones en situació de discapacitat.

La Diada de les TIC d’enguany té com a objectiu centrar-se en la influència de la tecnologia i del sector TIC en àmbits tan transcendentals com els següents: l’auge del gaming i el creixement econòmic adherit, les plataformes de continguts digitals, l’economia circular i els nous models de turisme emergent, l’impacte de les eines digitals en l’educació i l’Administració Pública, així com els grans avenços en e-Health.

No cal dir que tenim molt clar que la societat actual no seria la que és sense els grans avenços de la tecnologia però també som conscients de la importància que té fer-la servir amb sentit comú, avaluant els riscos que comporta i fent-ne un bon ús.

Però la tecnologia també té una part més fosca. No parlem tan sols de la pèrdua de privacitat, l’automatització de llocs de feina, la quantitat ingent de residus electrònics o els atacs cibernètics. També ens referim al vessant més social, aquell que concerneix la forma en com ens relacionem els uns amb els altres, i com estem perdent la capacitat tan humana i característica nostra de mirar-nos als ulls.

En conclusió, la tecnologia ens suscita nous reptes i oportunitats que hem de saber aprofitar, sense perdre de vista el vessant humà. Per aquest motiu m’agradaria acabar recordant una de les reflexions del gran Pere Casaldàliga, que diu: “si hem superat esclavituds antigues, no inventem esclavituds modernes. Humanitzem la humanitat”.

Que tingueu molt bona Diada!

Dani Pujol Bel
President de GrausTIC